Related with 'TRACER TOWN AND COUNTRY PLANNING' | We found Total 21136 Question paper ..!

D:-Kummis
Correct Answer:- Option-A

Question29:-The flavouring compound with antibacterial activity that is present in the flower petals of the plant Hops that is
used in the beer industry

A:-Cadaverine and Putrescene
B:-Flavons and Flavanones
C:-Humulone and Lupulone
D:-Thujone and ceneo
Correct Answer:- Option-C
Question30:-How the personal hygiene in HACCP system in a meat processing plant is monitored?
A:-Visual inspection
B:-Hand swabsSee more

C:-Algal blooming
D:-Puffer fish poisoning
Correct Answer:- Option-D
Question58:-Film forming yeast that causes the spoilage of wine is
A:-Candida
B:-Hansenula
C:-Schizosaccharromyces
D:-Albugo
Correct Answer:- Option-B
Question59:-Which among the following is a heterofermentative lactic acid bacteria?
A:-Lactococeus
B:-Streptococcus
C:-Leuconostoc
D:-Pediococcus
Correct Answer:- Option-C
Question60:-Select the factors that favour the g.... See more

Correct Answer:- Option-C
Question76:-In the five major petroliferous basins of India, hydrocarbon entrapment is mainly in the classic reservoirs except
the

A:-Cambay Basin
B:-Krishna-Godavari Basin
C:-Cauvery Basin
D:-Bombay Offshore Basin
Correct Answer:- Option-D
Question77:-Match the following and choose the comect answer.

Plant Indicators Element
{a) Ocimum centraliafricanum (1)} Silver
(b} Eriogonum ovalifolium (2) 60
(೧) Viola ca.... See more

B:-Reverse circulation rotary method
C:-Cable tool method
D:-Jetted well method
Correct Answer:- Option-A
Question93:-The type of ore dressing or mineral processing that refers to particle size reduction
A:-Sizing
B:-Concentration
C:-Dewatering
D:-Communition
Correct Answer:- Option-D
Question94:-A medium grained metamorphic rock consisting mainly of omphacite and pyrope
A:-Khondalite
B:-Eclogite
C:-Homfels
D:-Amphibolite
Correct Answer.... See more

Correct Answer:- Option-A
Question96:-Arid Forest Research Institute is located at
A:-Uttarakhand
B:-Chennai
C:-Orissa
D:-Jodhpur
Correct Answer:- Option-D
Question97:-Pollination by wind is called
A:-Anemophily
B:-Zoophily
C:-Omithophily
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question98:-Double helical model of DNA was suggested by Watson and Crick
A:-Gregor Mendel
B:-Sutton and Bovary
C:-Both 1 and 2
D:-Watson and CrickSee more

C:-Strategy
D:-Mission
Correct Answer:- Option-D
Question84:-The mathematical technique used in optimum allocation of resource is known as
A:-Queuing Theory
B:-Transportation Technique
C:-Decision Theories
D:-Linear Programming
Correct Answer:- Option-D
Question85:-The summary of the personal characteristics required 1೧೯ the job is known as
A:-Job specification
B:-Job analysis
C:-Job description
D:-Man inventory
Correct Answer:- Option-.... See more

Question19:-'Do or Die' was the slogan of Gandhi related to

A:-Quit India

B:-Simon Commission

C:-Non-co-operation

D:-Civil Disobedience

Correct Answer:- Option-A
Question20:-'INDIA WINS FREEDOM' written by

A:-Nehru

B:-Abdul Kalam Azad

C:-A.P.J. Abdul Kalam

D:-Gandhiji

Correct Answer:- Option-B
Question21:-Nursing is considered as

A:-Profession of charity

B:-Profession of caring
See more

A:-Bad death
B:-Good death
C:-DNR
D:-Advocacy
Correct Answer:- Option-B
Question69:-A nurse who is liable to her course of action is termed as
A:-Responsible
B:-Competent
C:-Accountable
D:-Autonomy
Correct Answer:- Option-C
Question70:-It 15 a set of collective statement about a group's expectations and standard of behaviour
A:-Personal code of ethics
B:-Professional code of ethics
C:-The ICN code of ethics
D:-Elements of the code
C.... See more

Correct Answer:- Option-C
Question88:-The normal amount of oxygen in the arterial blood should be in the range of
A:-80 - 100 mm of Hg
B:-80 - 95 mm of Hg
C:-90 - 100 mm of Hg
D:-75 - 95 mm of Hg
Correct Answer:- Option-A
Question89:-The type of restrains ‏ما‎ prevent the patient pulling a catheter, iv lines and Hair etc
A:-Elbow
B:-Mitten
C:-Clove hitch
D:-Bootis
Correct Answer:- Option-B
Question90:-The flow rate {drops/mt} of 800 ml Ri.... See more

C:-15-20 days
D:-1-6 months
Correct Answer:- Option-A
Question49:-The following is a measure to control dengue fever epidemic in your locality
A:-washing hands before eating food
B:-drinking only boiled water
C:-remove all collections of water from old tyres, broken toys etc
D:-covering mouth and nose while in public places with a mask
Correct Answer:- Option-C
Question50:-The following is an advice given to an ante natal woman
A:-Do not wear cotton garmen.... See more

A:-Liability
B:-Asset
C:-Income
D:-Expense
Correct Answer:- Option-B
Question49:-If asset is 1,50,000 and owners equity is 45,000 then liability is

D:-50,000

Correct Answer:- Option-C
Question50:-Sale of goods to Manoj is wrongly debited to Madhu A/c instead of Manoj A/c. Both are debtors of business, this
is an example of
A:-Error of omission
B:-Error of commission
C:-Emror of principle
D:-Compensating error
Correct Answer:- Opti.... See more

B:-Calcium oxalate monohydrate
C:-Struvite
D:-Uric acid
Correct Answer:- Option-B
Question39:-The most appropriate treatment for patients with renal tubular acidosis include
A:-Thiazides
B:-Sodium alkali
C:-Potassium alkali
D:-Aceto hydroxamic acid
Correct Answer:- Option-C
Question40:-The preferred site of puncture in to the collecting system for PCNL is
A:-Upper pole calyx
B:-Posterior lower pole calyx
C:-Anterior lower pole calyx
D:-Uppe.... See more

A:-South west monsoon
B:-Temperate cyclone
C:-North east monsoon
D:-Local winds
Correct Answer:- Option-C
Question10:-One of the soils in Kerala formed due to altemnate hot and wet season
A:-Alluvial soil
B:-Red soil
C:-Black soil
D:-Laterite soil
Correct Answer:- Option-D
Question11:-Nebular theory is connected with
A:-Immanuel Kant
B:-Edwin Hubble
£ Harold Jeffry
D:-Sir James Jean
Correct Answer:- Option-A
Question12:-The onl.... See more

Correct Answer:- Option-B
Question29:-Oral cavity proper containes all except
A:-Floor of mouth
B:-Hard palate
C:-Posterior 1/3 tongue
D:-Anterior 2/3 of tongue
Correct Answer:- Option-C
Question30:-Precursor skin lesions may be present in all the following cutaneous malignancies except
A:-Squamous cell carcinoma
B:-Basal cell carcinoma
C:-Melanoma
D:-Angicsarcoma
Correct Answer:- Option-D
Question31:-Necrolytic migrating erythemous dermatitiSee more

D:-Type V
Correct Answer:- Option-D
Question39:-The classification of nerve injuries was originally proposed by
A:-Sunderfand
B:-Seddon
C:-Mackinnon
D:-Myckatyn
Correct Answer:- Option-B
Question40:-The most aggressive type of Basal Cell carcinoma is
A:-Nodular
B:-Superficial
C:-Morpheaform
D:-Pigmented
Correct Answer:- Option-C
Question41:-Which of the following statements is not true for Marjolin's ulcer 7
A:-lt is a squamous cell car.... See more

Question68:-Which answer is true regarding structural fatgrafting 7
‏ادي‎ should never be used in the nose
B:-It can be used to augment midface hypoplasia
C:-It cannot be used for breast augmentation without the Brava® device
D:-HIV is an absolute contraindication
Correct Answer:- Option-B
Question69:-Commonest cause of Bumns in Children <5 years old
A:-Electric
B:-Flame
C:-Scalds
D:-Chemical
Correct Answer:- Option-C
Question70:-High volta.... See more

A:-Electrophoresis

B:-Chromatography

C:-Colorimetry

D:-Centrifugation

Correct Answer:- Option-C
Question88:-Wild Life Protection Act was enacted in

A:-1972

B:-1960

C:-2001

D:-1968

Correct Answer:- Option-A
Question89:-Mutation theory was proposed by

കട്‌. H. Morgan

B:-Hugo Devries

C:-Lamarck

D:-Carl Comrens

Correct Answer:- Option-B
Question90:-The fir.... See more

A:-0.821
B:-0.752
C:-0.886
D:-0.786
Correct Answer:- Option-D
Question39:-Over load coil of 3 point DC motor starter is connected
A:-in series with shunt field
B:-in parallel with shunt field
C:-in series with armature ലി
D:-in parallel with series field
Correct Answer:- Option-C
Question40:-The speed of DC shunt motor is drops slightly from no load to full load is due to
A:-Increase in back emf
B:-Decrease in field flux
C:-laRa drop in.... See more

Correct Answer:- Option-C
Question58:-In a JFET, *"I_{DSS}" is known as
A:-Drain to source current
B:-Drain to source current with gate shorted
C:-Drain to source current with gate open
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B
Question59:-Which of the following devices has the highest input impedance?
A:JFET
B:-Ordinary transistor
C:-Crystal diode
D:-MOSFET
Correct Answer:- Option-D
Question60:-An SCR is tumed off when
A:-Anode curren.... See more

5:-0 y}=2 xy*
Correct Answer:- Option-D
et C be the positively oriented circle |z| = 4. Then *oint_(CYz~(2}d2)/(z-1)+0int_(CHz™(2)d2)/{((z-1)~(2))="

Correct Answer:- Option-A
Question58:-If f(z) is continuous in a simply connected domain D and if *oint_(C)f(z)dz=0" for every closed path in D, then
f(z} is analytic in D
A:-Liouville's theorem
B:-Morera's theorem
C:-Cauchy's integral theorem
D:-Cauchy’s integral formula
Correct Answer:- Option-B
See more

C:-Mango
D:-Apple
Correct Answer:- Option-C
Question49:-Contour farming is adopted in
A:-Plains
B:-Plateaus
C:-River banks
D:-Slopes
Correct Answer:- Option-D
Question50:-In India post-harvest losses of fruit and vegetable is
:-15-20
B:-50-50
C:-40-45
D:-25-30
Correct Answer:- Option-D
Question51:-Blue colour tag is issued for
A:-Certified seed
B:-Foundation seed
C:-Nucleus seed
D:-Foundation seed
Correct Answer:- Op.... See more

Correct Answer:- Option-D
Question57:-The fruit crop that can be propagated by apomictic embryo is

കണ്ട

B:-Banana

C:-Apple

D:-Mango

Correct Answer:- Option-A
Question58:-An endangered camivorous plant is

A:-Fly trap

B:-Utricularia

C:-Roridula

D:-Nepenthes

Correct Answer:- Option-D
Question59:-What is called nature's supermarket 7

A:-Mango tree

B:-Coconut palm

C.... See more

B:-Oiling
C:-Candling
D:-None of them
Correct Answer:- Option-C
Question39:-As a result of oxidation, meat fat and butter fat become
A:-Tallowy
B:-Discoloured
C:-Supple
D:-Dehydrated
Correct Answer:- Option-A
Question40:-The powerhouse of a cell is
A:-Mitochondria
B:-Ribosomes
C:-Golgi complex
D:-Nucleus
Correct Answer:- Option-A
Question41:-Muscle tissue is formed in the embryo णि

B:-Mesoderm
C:-Endoderm
D:-.... See more

B:-Wild fire toxin
C:-Periconia லஸ்‌.
D:-Piricularin
Correct Answer:- Option-B
Question49:-When did the Government of India passed the 'Destructive Insects and Pests Act' 7
A:-1947
B:-1914
C:-1952
D:-1925
Correct Answer:- Option-B
Question50:-The fungus Pestalotia palmarum belongs to the group
A:-Ascomycetes
B:-Deuteromycetes
C:-Zygomycetes
D:-Basiodiomycetes
Correct Answer:- Option-B
Question51:-The concept of in vitro cell.... See more

Correct Answer:- Option-A
Question68:-What is LD 50 7
A:-Mutagen kills 50% treated materials
B:-Mutagen kills 50% un-treated materials
C:-Low dose of 50% chemicals
D:-Low dose of semi mutagen
Correct Answer:- Option-A
Question69:-The codons which collectively code for the same amino acid
A:-Synonymous codons or Degenerate codons
B:-Initiation codons
C:-Temination codons
D:-Triplet codons
Correct Answer:- Option-A
Question70:-A mother of blood g.... See more

A:-CB amplifier has low input impedance and a low current gain
B:-CC amplifier has low output impedance and a low current gain
C:-CE amplifier has very poor voltage gain but very high input impedance
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-A
Question38:-In antenna measurement using two aperture antennas of dimensions D1 and D2, minimum speparation
between the two should be (A is free space wavelength of radiation uses)
‏01)-:ھ‎ + 02(/)2۸(
8:01 2402-2) /.... See more