Related with 'TRACER TOWN AND COUNTRY PLANNING' | We found Total 21136 Question paper ..!

041.

043.

044.

045.

046.

047,

048.

The most heavily doped region in a transistor is

(ಬ Collector (B) Emitter
(C) Base (D) Both (A) 8೧6 (0)
. Which of these is a volatile memory?
(ಬೃ, RAM (8) ROM
(C) PROM (D) EPROM
The decimal equivalent of the hexadecimal number AOH is
(ಬ 100 (B) 256
€ 80 (೧) 160
The gates required to build a half adder are
(മു EX-OR and NAND gate (ஐ) E.... See more

61. The current in a 5 nH inductor is given by 6£+3 A . What is the value of inductor voltage at

=8 sec?
(4) 9۵0۷ B) 30uv
(© 105uV (फ) 15%

62. When the charge on a capacitor is doubled, the energy stored, :
{A) increases by a factor of 2 (൫) increases by a factor of 4
{C) decreases by a factor of 4 (D) remains the same

68. When a p-n junction is reverse biased, :
(ಹ) holes and electrons move towards the junction
{B) holes and electrons.... See more

26. Identify the Sociologist, who coined the term primary group

(^) Auguste Comte (B) Morris Ginsberg
(0 Gisbert (D) C.H.Cooley.

27. is the most essential and basic type of socialization.
(ಹ) Secondary socialization (B) Re-socialization
(0) Primary socialization (D) Adult socialization

28. Joined together and working together for a common goal is generally called

(ಹ) Accommodation (B) Conflict
(C) Assimilation (D) Co-operation

29. .... See more

Read the following passage carefully and answer the questions given below :

No one knows exactly where or when cricket began, but it is most likely that it began as a
children’s game in England, and was played only by children for many centuries. It is believed
that the game was invented by children who belonged to the farming families of South-East
England. They would play in grass clearing or grass gazed by sheep. A matted lump of sheep’s
wool, or even a stone or l.... See more

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

LAMPS stands for :
(A} Large Sized Multipurpose Cooperative Societies
(B} Large Agricultural Multipurpose Cooperative Societies
(0) Large Sized Adivasi Multipurpose Cooperative Societies
(2) None of the above

Societies exempted from the payment of audit fees under Rule 65(3) :
(A} Societies of which majority or all members are scheduled Caste/Scheduled Tribe
(B} Societies h.... See more

A:-1.028-1.035
B:-1.015-1.018
C:-1.40-1.050
D:-1.037-1.042
Correct Answer:- Option-A
Question98:-Adulteration of starch in milk is detected by
A:-Amylase test
B:-HCL and resorcinol test
C:-lodine test
D:-Seliwanoff's reagent test
Correct Answer:- Option-C
Question99:-Which of the following is a fermented milk product?
A:-Paneer
B:-lce-cream
C:-Cheese
D:-Ghee
Correct Answer:- Option-C
Question100:-Broiler finisher should get % of.... See more

B:-Mediating model
C:-Remedial model
D:-Developmental model
Correct Answer:- Option-C
Question85:-Which of the following are the principle of group work?

i. Planned group formation
॥, Continuous individualization

Progressive Programme experience

iv. Non guided group interaction
v. Principle of self development

vi. Principle of equality

D:-All of the above

Correct Answer:- Option-C
Question86:-Transactional analys.... See more

B:-benedicts syndrome

C:-millardgubler syndrome

D:-webers syndrome

Correct Answer:- Option-C
Question39:-The thin elastic membrane lining the inner side of choroid is
tinal membrane

B:-lamina vitrea

C:-lamina fusca

D:-lamina papyracea

Correct Answer:- Option-B
Question40:-A child with retinitis pigmentosa has a bird shaped head and normal pressure hydrocephalus, probable
diagnesis is

A:-Keame Sayre syndromeSee more

C:-Forfeiting
D:-Counter purchase
Correct Answer:- Option-C
Question48:-What are the three basic theories of Intemational business?
A:-The theory of Comparative Advantage, The Imperfect Market Theory and Product Life Cycle Theory
B:-The Theory of Marginal Advantage, The Perfect Market Theory and Theory of Business Cycles
C:-The Theory of Competitive Advantage, The Compensation Theory and Brand Life Cycle Theory
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A
Qu.... See more

C:-55%
D:-65%
Correct Answer:- Option-C
Question68:-As per SEBI guidelines, in a book building process the cap in the price band
A:-Should be at least 10% of the floor price
B:-Should not be more than 20% of the floor price
C:-No limits
D:-None
Correct Answer:- Option-B
Question69:-Co-operative banks have to prepare their balance sheet and profit and loss account in the form set out in the
Third Schedule to .
A:-Banking Regulation Act
B:-Reserve Ba.... See more

Correct Answer:- Option-B
Question28:-The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on
A:-15 August, 1947
B:-15 August, 1950
C:-26 January, 1950
D:-26 November, 1949
Correct Answer:- Option-D
Question29:-Whose decision is final if a question arises as to whether a Bill is a Money Bill? (1 mark}
A:-Prime Minister
B:-Finance Minister
C:-Speaker of Loksabha
D:-Chief Justice of India
Correct Answer:- Option-C
Question30:-Which P.... See more

Correct Answer:- Option-A
Question48:-Analysis of fiber structure by means of diffraction of electromagnetic waves is more compatible with x-rays
than with ordinary visible light because
A:-X-rays has higher energy than ordinary light
B:-X-rays has wave lengths smaller than ordinary light
C:-It is easy to get picture or photographs with x-rays
D:-Wave lengths are comparable with crystallite sizes of fibre
Correct Answer:- Option-D
Question49:-Electromagnetic waves.... See more

Correct Answer:- Option-A
Question48:-Analysis of fiber structure by means of diffraction of electromagnetic waves is more compatible with x-rays
than with ordinary visible light because
A:-X-rays has higher energy than ordinary light
B:-X-rays has wave lengths smaller than ordinary light
C:-It is easy to get picture or photographs with x-rays
D:-Wave lengths are comparable with crystallite sizes of fibre
Correct Answer:- Option-D
Question49:-Electromagnetic waves.... See more

PROVISIONAL ANSWER KEY

Question Paper Code: 45/2019/0L

Category Code: 163/2018

Exam: Junior Instuctor (Plumber}
Medium of Question: English

Date of Test 03-10-2019

Department Industrial Training Department
Alphacode A

Question1:-The water closet having an integral part of trap S and P type out let have a water seal size of .....
A:-25 mm
B:-50 mm
C:-75 mm
D:-100 mm
Correct Answer:- Option-C
Question2:-Which typ.... See more

Correct Answer:- Option-A
Question91:-..... measures the rate of contraction of illnesses by the population and serves as the basis of calculation of
premiums under Health insurance policies and Critical illness benefits.

A:-Mortality

B:-Aleatory

C:-Adhesion

D:-Morbidity

Correct Answer:- Option-D
Question92:-In a Contract ..... refers acceptance of a lesser sum than what was contracted for or a lesser fulfilment of the
promise made.See more

A:-Social intelligence
B:-School performance
C:-Practical problem solving intelligence
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-B
Question19:-Set of problems with the same underlying structures and solutions but different specific details are called ___.
A:-Well defined problems
B:-Analogies
C:-Isomorphs
D:-Algorithms
Correct Answer:- Option-C
Question20:-The need for money is an example of 4௬௩
A:-A primary
B:-An acquired
C:-An innat.... See more

B:-Social form
C:-Social institution
D:-Social organization
Correct Answer:- Option-D
Question68:-Bronislaw Malinowski argued for a ___ explanation of socio-cultural phenomena
A:-Structural

D:-Diffusionist
Correct Answer:- Option-B
Question69:-As ethnologist, Mayer Fortes was known for his studies on
A:-Dravidian kinship
B:-Polynesian economy
C:-Indian social systems
D:-African social structure
Correct Answer:- Option-D
Question70:-The.... See more

0:-3%

Correct Answer:- Option-D
Question9:-The material used for fuse must have

A:-Low melting point and high specific resistance

B:-Low melting and any specific resistance

C:-Low melting point and low specific resistance

D:-High melting point and low specific resistance

Correct Answer:- Option-A
Question10:-In an inductive circuit, the inductance of 0.02 Henry is connected to 200 V, 50 ¢/s supply. Inductive reactance
is

See more

Correct Answer:- Option-B
Question48:-Diclofenac sodium is an
A:-Anti hypertensive
B:-Oral hypoglycaemic
C:-Anti-inflammatory analgesic
D:-Antipyretic
Correct Answer:- Option-C
Question49:-Coronary Artery Disease which relieved by rest and nitroglycerine
A:-Myocardial infarction
B:-Angina
C:-Arrhythmia
D:-Heart block
Correct Answer:- Option-B
Question50:-Excessive thirst and frequent and urgent urination is the feature of
A:-Kidney failure<.... See more

A:-Associative play
B:-Co-operative Play
C:-Parallel Play
D:-Unoccupied play
Correct Answer:- Option-B
Question68:-Normal weight gain in single tom pregnancy in an average Indian women?
A:-15 kg.
B:-20 kg.
C:-9 kg.
D:-11 kg.
Correct Answer:- Option-D
Question69:-WHO recommendation of iron and folic acid for pregnant woman is
A:-Elemental iron 60mg and 0.4 mg folic acid per day
B:-Elemental iron 100 mg and 0.6mg of folic acid per day
C:-Elem.... See more

A:-DDL
B:-DML
C:-DCL
D:-all of these
Correct Answer:- Option-B
Question51:-Which of the following is NOT related to OOP?
A:-Encapsulation
B:-Data Abstraction
C:-Data Hiding
D:-Data Dictionary
Correct Answer:- Option-D
Question52:-In a class defined using an Object Oriented Programming language:
A:-All data and functions should be public to maximise flexibility and ease of use
B:-Nearly all data should be private and most functions should be pub.... See more

C:-Gateway
D:-Modem
Correct Answer:- Option-C
Question70:-Which among the following protocols is used for translating from IP address to MAC address?
കിസ
B:-ARP
C:-RARP
D:-IGRP
Correct Answer:- Option-B
Question71:-The input and output ports of a router perfform the ____ layer functions:
A:-Physical and Data link
B:-Network
C:-Both (A} and (8)
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A
Question72:-Transport Layer is responsibl.... See more

Correct Answer:- Option-D
Question29:-The Triangle of Epidemiology shows the interaction and interdependence of
A:-Agent, Host and Environment
B:-Agent, Host, Environment and Time
C:-Agent, Host and Place
D:-Agent, Host, Environment and Place
Correct Answer:- Option-B
Question30:-The Stanford Three Community study is a
A:-Clinical Trial
B:-Preventive Trial
C:-Risk factor Trial
D:-Trial of Eticlogical agents
Correct Answer:- Option-C
Question31:.... See more

17.

18.

19.

20.

21.

22.

28.

24.

25.

In order to produce air tight reveted joint
(ಗ) Dbevelling
(© fillering

Least count of a vernier caliper is
८4) 0.003
(© 0.08
119 110168 can be produced by
(ಹ) punching and enlarging
{C) counter sunking and drilling

process is required.
(8) caulking
{D) sealing

mm.
®) 0.01
त) 0.001

process.<.... See more

019,

020.

021,

022,

023,

024.

025,

Which among the following political parties participated in the Vimochana Samaram?

(A) PSP (B) RSP (©) None of the above (D) Both of the above
Name the first MLA who lost the seat as a result of a court ೦೮೦೧
)۸ Bhargavi Thankappan [8 M. Umesh Rao
(©) Rosamma Chacko (D) Rosamma Punnose
Which one of the following events is related with the 2™ World War period (193.... See more

039.

040.

043,

044.

With reference to the evolution of the Malayalam language, consider the following statement/s:
1. The word 'Jannal' came to the Malayalam language from Portuguese.

2. 'Diwan'is a word that came to Malayalam from Arab language.

3. 'Samkshepa Vedartham' is the first printed book in Malayalam.

Which of the above is/are correct?

(A) 1and3only (8) 1and2only (©) 1,2 810५3 (೧) None of the above.
Con.... See more