Related with 'TRACER TOWN AND COUNTRY PLANNING' | We found Total 13158 Question paper ..!

Correct Answer:- Option-C
Question77:-Which is the scheme implemented by the ministry of Rural Development exclusively through panchayats?
A:-Sampooma Grameen Swarozgar Yojana
B:-Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
C:-Jawahar Gram Samridhi Yojana
D:-Indira Awas Yojana
Correct Answer:- Option-A
Question78:-According to the Garden city principle, on which part of a town the shopping centres are provided
A:-Outskirts
B:-Middle/Centre
C:-Edge
D:-Comer
Cor.... See more

C:-Kyoto protocol
D:-European Commission
Correct Answer:- Option-C
Question83:-Which among the following is not part of the theory developed on urban planning by Jane Jacobs?
A:-Highlighting the decline with regeneration (Slumming and unslumming)
B:-Examination of city planning errors
C:-Study of the economics behind city centre
D:-Modemisation of sectors
Correct Answer:- Option-D
Question84:-The urban form of Srirangam town in Tamil Nadu refers ‏ما‎
See more

D:-None of these
Correct Answer:- Option-C
Question87:-Which of the stages during town development indicate the first signs of decline?
A:-Megapolis
B:-Polis
C:-Tyrannopolis
D:-Ecopolis
Correct Answer:- Option-A
Question88:-What is the extent of population with which a city can be classified as Metropolis?
A:-50 lakhs and above
B:-10 lakhs and above
C:-5 lakhs and above
D:-3 lakhs and above
Correct Answer:- Option-B
Question89:-In which yea.... See more

83.

84.

87.

89.

90.

91.

Who organized the first agricultural labour strike in Kerala?
(A) EMS Namboothiripad (18) Ayyankali
(C) Kumaranasan (D) Dr. Palpu

Which part of Indian Constitution deals with Citizenship?

(ಯ) 7 (0) Partl
(© 1 (D) ۰۱7
The first women Chief Election Commissioner of India?
(ക) Sarojini Naidu (B) Meerakumar
(C) V.S. Ramadevi (D) KK Usha
The present Finance Commission Cha.... See more

ااا اا الام 055/2017

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

Meta — communication relates to the speaker’s
A) Intentional choice of words

B) Unintentional choice of words

C) Unintentional choice of both words and dress
D) Intentional choice of dress

Good business letters are characterised by the following quality of the writer
A) Sincerity B) Formality
C) Seriousness D.... See more

071/21

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

LUC method for MRP stands for method.
A) Limited Ultimate Cost

B) Linear Uniform Curve

C) Linear Ultimate Cost

D) Least Unit Cost

MRP ॥ is

A) Material Requirement Planning

B) Manufacturing Resource Planning
C) Maintenance Repair Planning

D) Material Return Planning

ERP stands for

A) Early Requirement .... See more

076/21

80. Which of the following statements is/are correct about types of estimates ?

81.

i. Supplementary estimate is a detailed estimate and are prepared when additional

works are required.

ii. Supplementary and revised estimate is a detailed estimate and are prepared when
additional works are required.

iii. Revised estimate is a detailed estimate and are prepared when the original
sanctioned amount is exceeded.

A) Only ii.... See more

33.

34.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

7

A ceylon ghat tracer does not consist :
(4) Tripod (8) Brass sighting tube
(C) Small hole (D) (1055 wire

Sextend is used for measuring :
(ಹಿ) Bearing (B) Length (C) Angle (D) Slope

The instrument which is having mirror, metal frame and gimbal is :
(A) Box sextent (8) Clinometer (C) Ghat tracer (D) Hand level

A Theodolite whose telescope.... See more

102/21

95. What is the equilibrium cant in cm required for a 5° curve Meter Gauge track, if the
maximum speed permitted is V kmph ?
‏۷۶ھ‎ 8۵8
©) 1 0) 2

96. CBR method of flexible pavement design is based on
A) Strength parameter of subgrade soil
B) Design traffic

C) Both A) and B)

D) None of the above

97. What is the basic capacity in veh./hr of a traffic lane with a design speed of 60 kmph
and stopping sight distance.... See more

73.

74.

76.

77.

78.

79.

In which of the following planning models was public participation was first introduced and
integrated into the system process :

(A} Rational planning (8) Synoptic planning
(C) Transactive planning (D) Advacacy planning

Neighbourhood planning gives communities the power to :
(ಸಿ) Make a neighbourhood development plan
(ठ) Make a neighbourhood development order
(C) Make a Commu.... See more

Correct Answer:- Option-A
Question84:-Human activities that affect the ecosystem
A:-Deforestation
B:-Pollution
C:-Land conversion
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D
Question85:-The condition of the atmosphere at a particular place over a short period of time
A:-Climate
B:-Atmosphere
C:-Weather
D:-Thermal comfort
Correct Answer:- Option-C
Question86:-The condition of mind that expresses satisfaction with the environment and is assesse.... See more

B:-Scarcity of land
C:-Industrialization
D:-Economization
Correct Answer:- Option-A
Question68:-In which circumstances the CIDCO was formed
A:-Greater Noida project
B:-Navi Mumbai project
C:-Gandhinagar project
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question69:-In cul-de-sac type layout of houses, what shall be the desirable length of cul-de-sac
A:-200-250 m
B:-50-70 m
C:-80-100 m
D:-120-150 m
Correct Answer:- Option-C
Question7.... See more

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

Equilibrium cant for a 3° curve on a Broad Gauge track, if the permitted 80066 15
70 kmph, is :
(A) 18.85cm _ (B)16.20cm

(C)15.85cm (D) 1125 ಊ

The gradient which determines the maximum load that the engine can haul on a section :
(ಗಿ) Ruling gradient (B) Momentum gradient
(C) Pusher gradient (D) Super elevation

The difference between the latest allowable ti.... See more

Correct Answer:- Option-C
Question58:-The Peninsular Plateau north of the Vindhyas is called
A:-Deccan Trap
B:-Malwa Plateau
C:-Bundelkhand Plateau
D:-Chota Nagpur Plateau
Correct Answer:- Option-B
Question59:-Which region is called the ‘granary of south India* 7
A:-Coinbatore
B:-Thanjavur
C:-Tiruchirapalli
D:-Kerala
Correct Answer:- Option-B
Question60:-The southemn most Island of Lakshadweep is
A:-Minicoy
B:Kilttan
C:-Kavaratti<.... See more

00ص75 7ییییٹی۹ ٹایآ"ََ پپپکب ‎ರ ٥‏ ¦ ~ ~ ^ˆ

61. From septic tank the effluents are discharged into :
(A) Soak pit (B) Drainage
(C) Oxidation pond (D) Public sewer

52, The maximum efficiency of BOD removal is achieved in :
(4) Aerated lagoons (8) Trickling filters |
(C) Digestion tank (D) Oxidation ditch

53. Biochemical oxygen demand of wastewater represent :
(ಗಿ) Total concentration of biochemical matter |
(B) Tot.... See more

87.

90.

076/21

~ Asperthe Urban and Regional Development Plan Formulation and Implementation (URDPFI)

Guidelines, 2015, choose the correct hierarchy of plans from higher to lower order.
A) Zonal Plan, Development Plan, Regional Plan, Perspective Plan
B) Perspective Plan, Regional Plan, Development Plan, Zonal Plan
C) Regional Plan, Perspective Plan, Zonal Plan, Development Plan
D) Regional Plan, Perspective Plan, Development Plan, Zonal PlanSee more

C:-Brazil
D:-Australia
Correct Answer:- Option-B
Question75:-A typical mediterranean climate is characterised by
A:-Winter rainfall and summer aridity
B:-Winter aridity and summer rainfall
C:-Rainfall in both winter and summer
D:-Aridity in both winter and summer
Correct Answer:- Option-A
Question76:-The Hub of petrochemical industry in India
A:-Cochin
B:-Kolkata
C:-Mumbai
D:-Vishakapatnam
Correct Answer:- Option-C
Question77:-Fujita sc.... See more

C:-Selecting projects that maximise the firm's value
D:-All of these
Correct Answer:- Option-D
Question39:-Which of the following is not a feature of venture capital financing?
A:-Investment in medium and large enterprises
B:-High risk capital
C:-Private equity capital
D:-Technical and managerial assistance
Correct Answer:- Option-A
Question40:-Which of the following is not a method used for the management of accounts receivables?
A:-Lock Box System
B:.... See more



36.

37.

88

39.

40.

41.

42.

43.

is the process allowing the employees to change the nature of the job periodically.

(ல वण Enlargement (8) dJob Enrichment
(C) Job Analysis (D) Job Rotation
is something more than minimum wage providing bare necessities of life.
(A) Wage expectation (B) Fair Wage
(C) Living Wage ⋅ (D) Need based wage

Which of the following show the correct seq.... See more

Question89:-Power of a test is related to
Actype | error
Be-type ll error
‏طامط‎
‎ட்ட
‎படட ೦೧0078.
Question90:-The distribution of sample variance is
AcChi-square
B:-Normal
C-Student't
DF distribution
Correct Answer:- ೦೧000
Question91::What is the purpose of educational supervision ?
० develop an effective management system
B:-To develop a positive teaching-leaming ambiance in the institution
பர dir.... See more

Question89:-Power of a test is related to
Actype | error
Be-type ll error
‏طامط‎
‎ட்ட
‎படட ೦೧0078.
Question90:-The distribution of sample variance is
AcChi-square
B:-Normal
C-Student't
DF distribution
Correct Answer:- ೦೧000
Question91::What is the purpose of educational supervision ?
० develop an effective management system
B:-To develop a positive teaching-leaming ambiance in the institution
பர dir.... See more

ج2

Total Number of Questions : 20

Time : 2.00 Hours Max. Marks : 100
1. Define ‘Perspective Planning’. (2 Marks)
2. What is the role of working group in the planning of projects of Grama Panchayats ? (2 Marks)
३. Enumerate the features of Integrated Child Development Scheme. (2 Marks)
4. What 15 the use of technical analysis ? (2 Marks)
5. Explain the long term objectives cof economic planning. (4 Marks)
6. Discuss the scope of Gandhiji's philosop.... See more

41,

42,

Grade-00 slip gauge are used in
(ക Work shop by operator (B) Inspection room

(ಲ) Calibration (D) Neither (A) nor (B)

Metric outside micrometer has a threaded spindle with a pitch is
(ക) 0.5 णा ൫ 0251
(ಲ) 0.02mm D) 0.01 mm

‘What is the hardening temperature for HSS tool ?
(ಹ) 1250°C (8) 950°C
(9 850°C (0) 75010

Mass-produced component should be interchangeable, one of the following is the most i.... See more

44. .

45.

46.

47.

48.

49.

ಸಾ

Risk involved in a firm is higher where :

(ക) Cost of capital is low (B) Cost of capital is high
(C) Cost of capital is neutral (D) None of these

In respect of planning, which of the following statement is incorrect?
८५) Planning is forward looking
(B) Planning is intellectual activity
(6) Planning is not performed by top management
(D) Planning is related t.... See more

65.

66.

67.

69.

70.

71.

7೩

78.

What is meant by the term ‘Adjusted Purchase’?
(ക Opening Stock + Purchases (18) Purchase — Purchase Returns
(0 Purchase — Discount received (D) Opening Stock + Purchases — Returns

Which one of the following is correct with regards to Budget?
(A) It is a functional area of management (B) Itisa standing plan
(C) Itis a multi use plan (D) Itis a single use p.... See more