Related with 'TRACER TOWN AND COUNTRY PLANNING' | We found Total 21136 Question paper ..!

Question9:-The major gases found in the atmosphere are :

A:-Neon and Carbon dioxide

B:-Argon and Ozone

C:-Nitrogen and Oxygen

D:-Hydrogen and Helium

Correct Answer:- Option-C
Question10:-When fog 15 mixed with smoke is :

A:-Frost

B:-Smog

C:-Dew

D:-Mist

Correct Answer:- Option-B
Question11:-'Kallumala Agitation' is associated with :

A:-Ayyankali

B:-Vaikunda Swamikal

C:-Ayya.... See more

Question48:-Which of the following schools believe that forces determining trend growth in an economy are not different
from those causing fluctuations 50 that they consider analysis of growth inseparable from analysis of fluctuations in
economic activity?
A:-Real business cycle
B:-Keynesian
C:-Monetarist
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-A
Question49:-Post Keynesians believe that Fluctuations in economic activity arise due to
A:-Demand side factors<.... See more

A:-Ventricular fibrillation
B:-Atrial tachycardia
C:-Sinus arrhythmia
D:-Supra ventricular tachycardia
Correct Answer:- Option-A
Question59:-Malignant tumour of the connective tissue is
A:-Sarcoma
B:-Carcinoma
C:-Osteoma
D:-Melanoma
Correct Answer:- Option-A
Question60:-Synchronizer switch is in off position in
A:-Cardioversion
B:-Pacing
C:-Defibrillation
D:-Intubation
Correct Answer:- Option-C
Question61:-The oncogenes which ar.... See more

Correct Answer:- Option-D
Question78:-Which of the following vitamin deficiency causes Wemnicke Korsakoff syndrome?

D:-vitamin ` "ह. 6"
Correct Answer:- Option-A
Question79:-Gomez classification is used to grade the condition of children in
A:-Respiratory distress
B:-Protein energy malnutrition
C:-Prematurity
D:-Cardiac disorders
Correct Answer:- Option-B
QuestionB0:-Projectile vomiting is a clinical feature of which gastro intestinal condition?
See more

Question28:-What does the acronym BCPL stands for 7
A:-Basic Combined Programming Language
B:-Basic Compiler Programming Language
C:-Beginners Combined Programming Language
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A
Question29:-What was Ken Thompson's version of C called 7

B:-B
‏م‎
‎D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B
Question30:-What does the fopen(} function retum 7
Ac-address
B:-pointer
C:file pointer
D:.... See more

C:-Micro nutrients
D:-None of these
Correct Answer:- Option-A
Question88:-Application of plant cell and tissue culture in forest management is
A:-Production of disease free plants
B:-Production of disease resistant plant
C:-Micro propagation
D:-All of these
Correct Answer:- Option-D
Question89:-Which of the following is a persistent pesticide?
A:-Carbamate
B:-Biopesticides
C:-Chlorinated hydrocarbons
D:-Organo phosphates
Correct Answer:- Op.... See more

C:-500
0-0
Correct Answer:- Option-C
Question38:-The type of roof which slopes in two directions with a break in the slope on each side is called
A:-Gable ಗುಂ!
B:-Hip roof
C:-Gambrel roof
D:-Mansard roof
Correct Answer:- Option-C
Question39:-Sum of tread and rise must lie between
A:-300 to 350 mm
B:-400 to 450 mm
C:-500 to 550 mm
D:-600 to 650 mm
Correct Answer:- Option-B
Question40:-In the construction of arches, sand box method .... See more

D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A
Question28:-The unit of coefficient of convective heat transfer 'h' is expressed as
A:-W/mK
B:-W/meK
C:-W/hmk
D:-W/h2mPK
Correct Answer:- Option-B
Question29:-An increase in the percentage of carbon in steel results into decrease in its
A:-Hardness
B:-Corrosion resistance
C:-Ultimate strength
D:-Ductility
Correct Answer:- Option-D
islocation in materials is a defect.

C:-Plane
D:-vo.... See more

header course

stretcher course

header course next to first brick

stretcher course next to first brick
Correct Answer:- Option-C

Question76:-Half life for a general *n~(th)" order reaction is
&:- ` (0.5 (7-1)-1)/{1८(-1}` ` ¢ (40)^{(1-7}`
B:-*(0.5~(1-n)-1)/(k(n-1)}* “C_{AOY(1-n)
யய 6௧0
0:- )0.5 )1-0(-1(/)6)0-1((: 6 ௧௦50-1
Correct Answer:- Option-B

Question77:-After 8 minutes in a batch reactor, *C_{AO) = 1mol/1* an.... See more

Question78:-Which technology is used in Linear accelerator to accelerate electrons 7
A:-Laser
B:-Electric cumrent
C:-Magnet
D:-Microwave
Correct Answer:- Option-D
Question79:-What percentage of X-ray beam is contributed by characteristic radiation 7
A:-30 - 48
B:-10 - 28
68-15
D:-55 - 65
Correct Answer:- Option-B
Question80:-Which is the type of interaction between X-rays and matter that do not produce ionisation 7
r production
B:-Photoelec.... See more

B:-Akkamma Cheriyan
C:-Arya Pallam
D:-AV Kuttimalu Amma
Correct Answer:- Option-A
Question10:-'Rashtriya Ekta Diwas' was observed on 31st October 2014 to commemorate the birth anniversary of ...7
A:-Dadabhai Naoroji
B:-Gopalakrishna Gokhale
C:-Sardar Vallabhbhai Patel
D:-Mahatma Gandhi
Correct Answer:- Option-C
Question11:-The eigen value of the matrix A= *[[costheta,-sintheta].[sintheta,costhetall’ is
கலரை +2
8:26
C:-exp 68
D:-ex.... See more

Correct Answer:- Option-B
Question28:-Two particles of same mass m are emitted in the same direction with momenta 5mc and 10mc respectively{c is
the speed of light). As seen from the slower one, what is the speed of the faster particle?

A:-0.595¢

B:-0.425¢

C:-0.795¢

D:-0.85¢

Correct Answer:- Option-A
Question29:-Which of the following has positive intrinsic curvature?

A:-Saddle

B:-Plane

C:-Sphere

D:-.... See more

0:1८ (87
Correct Answer:- Option-D
Question47:-The isothermal compressibility of an ideal gas at temperature T and volume V is given by
:-K=-V" ((delP}/(delV)}_(T}"
V" ({delP)(delv))_(T)
யாவை ह)
யர (கோ) {7} `
Correct Answer:- Option-D
Question48:-What is the temperature of an ideal gas of He atoms, if there 81௧ 6306 *10°(22)" atoms occupying 2 litres at
atmospheric pressure?
A:-341K
B:-241K
C:-300K
D:-273K
Correct Ans.... See more

Question85:-A publication which has significant reproduction of content from a previously published article without proper
reference or acknowledgement is
A:-a redundant publication
B:-an original publication
C:-an authentic publication
D:-a manuscript of a publication
Correct Answer:- Option-A
QuestionB6:-Teaching in higher education is mainly for
A:-preparing students fit for seeking job
B:-lecturing on the information as per syllabus requirements
C:-hel.... See more

B:-Akkama Cherian
C:-Lalitha Prabhu
D:-Anna Chandi
Correct Answer:- Option-D
Question10:-Who consecrated Ezhava Siva at Aruvippuram ۶7
A:-Kumaran Asan
B:-Sreenarayana Guru
C:-Chattambi Swamikal
D:-vaikuta Swamikal
Correct Answer:- Option-B
Question11:-Teacher pupil interaction inside the classroom should generate
A:-Argument
B:-Data
C:-ldeas
D:-Controversy
Correct Answer:- Option-C
Question12:-In order to have an efficient leaming,.... See more

णना
Correct Answer:- Option-A
Question49:-Types of rasayana prayoga mentioned by Vagbhata
‏1-ھ‎
‎8-2
‎6:3
‎D:-4
‎Correct Answer:- Option-B
Question50:-Lasuna rasayana prayoga is contraindicated in
A:-Pitha avaranam
B:-Raktha avarana
C:-Sudha vata
D:-Both (1) and (2)
Correct Answer:- Option-D
Question51:-Number of pulmonary veins is
A2
B:-4
5
D:-6
Correct Answer:- Option-B
Question52:-Pacemaker of t.... See more

Question88:-Which dosha is predominant in thalu kantaka 7
A:-Raktha

D:Kapha
Correct Answer:- Option-D
Question89:-The number of asastrakrita nethra rogas are
‏2ھ‎
‎B:-14
‎C:-10
‎0:-8
‎Correct Answer:- Option-A
Question90:-The surgical treatment in kukoonaka ‏گا‎
‎A:-Chedana
‎B:-Bhedana
‎C:-Lekhana
‎D:-Vyadhana
‎Correct Answer:- Option-C
Question91:-Which among the following is a bhedya roga accordin.... See more

B:-Oiling
C:-Candling
D:-None of them
Correct Answer:- Option-C
Question39:-As a result of oxidation, meat fat and butter fat become
A:-Tallowy
B:-Discoloured
C:-Supple
D:-Dehydrated
Correct Answer:- Option-A
Question40:-The powerhouse of a cell is
A:-Mitochondria
B:-Ribosomes
C:-Golgi complex
D:-Nucleus
Correct Answer:- Option-A
Question41:-Muscle tissue is formed in the embryo णि

B:-Mesoderm
C:-Endoderm
D:-.... See more

Correct Answer:- Option-D
Question57:-The fruit crop that can be propagated by apomictic embryo is

കണ്ട

B:-Banana

C:-Apple

D:-Mango

Correct Answer:- Option-A
Question58:-An endangered camivorous plant is

A:-Fly trap

B:-Utricularia

C:-Roridula

D:-Nepenthes

Correct Answer:- Option-D
Question59:-What is called nature's supermarket 7

A:-Mango tree

B:-Coconut palm

C.... See more

C:-Mango
D:-Apple
Correct Answer:- Option-C
Question49:-Contour farming is adopted in
A:-Plains
B:-Plateaus
C:-River banks
D:-Slopes
Correct Answer:- Option-D
Question50:-In India post-harvest losses of fruit and vegetable 15
:-15-20
B:-50-50
C:-40-45
D:-25-30
Correct Answer:- Option-D
Question51:-Blue colour tag is issued for
A:-Certified seed
B:-Foundation seed
C:-Nucleus seed
D:-Foundation seed
Correct Answer:- Op.... See more

5:-0 y}=2 xy*
Correct Answer:- Option-D
et C be the positively oriented circle |z| = 4. Then *oint_(CYz~(2}d2)/(z-1)+0int_(CHz™(2)d2)/{((z-1)~(2))="

Correct Answer:- Option-A
Question58:-If f(z) is continuous in a simply connected domain D and if *oint_(C)f(z)dz=0" for every closed path in D, then
f(z} is analytic in D
A:-Liouville's theorem
B:-Morera's theorem
C:-Cauchy's integral theorem
D:-Cauchy’s integral formula
Correct Answer:- Option-B
See more

Correct Answer:- Option-C
Question58:-In a JFET, *"I_{DSS}" is known as
A:-Drain to source current
B:-Drain to source current with gate shorted
C:-Drain to source current with gate open
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B
Question59:-Which of the following devices has the highest input impedance?
A:JFET
B:-Ordinary transistor
C:-Crystal diode
D:-MOSFET
Correct Answer:- Option-D
Question60:-An SCR is tumed off when
A:-Anode curren.... See more

A:-0.821
B:-0.752
C:-0.886
D:-0.786
Correct Answer:- Option-D
Question39:-Over load coil of 3 point DC motor starter is connected
A:-in series with shunt field
B:-in parallel with shunt field
C:-in series with armature ലി
D:-in parallel with series field
Correct Answer:- Option-C
Question40:-The speed of DC shunt motor is drops slightly from no load to full load is due to
A:-Increase in back emf
B:-Decrease in field flux
C:-laRa drop in.... See more

C:-Civil Registration
D:-Sampling
Correct Answer:- Option-D
Question93:-Which 15 the most prominent agency for Formal Social Control?
A:-Religion
B:-Caste
C:-Class
D:-Law
Correct Answer:- Option-D
Question94:-CH Cooley classified group into
A:-Formal and informal group
B:-Primary and Secondary group
C:-Ingroup and Outgroup
D:-Social and Cultural group
Correct Answer:- Option-B
Question95:-The Book “Rural Sociology in India" written by.... See more

C:-Temporalis
D:-Lateral pterygoid
Correct Answer:- Option-B
Question78:-Majority of saliva 15 produced by
A:-Parotid salivary gland
B:-Sublingual salivary gland
C:-Submandibular salivary gland
D:-Minor salivary glands
Correct Answer:- Option-A
Question79:-Amount of local anesthetic solution required for inferior alveolar nerve block anesthesia
കി
B:-3.5ml
C:-2.5ml
D:-2ml
Correct Answer:- Option-D
Question80:-It is break time in you.... See more

Correct Answer:- Option-A
Question19:-When is world water day celebrated 7
A:-March 20
B:-March 22
C:-March 24
D:-March 26
Correct Answer:- Option-B
Question20:-Which development scheme of Prime Minister Narendra Modi is designed to increase Agricultural productivity 7
A:-Pradhan Mantri Gram Sinchai Yojana
B:-Krishi Amdani Beema Yojana
C:-Shramev Jayate Programme
D:-Sansad Aadarsh Gram Yojana
Correct Answer:- Option-A
Question21:-The word 'Envi.... See more